出貨包裝使用表面無任何印刷的紙箱,無任何字樣或圖案,無法看出內容物。購買威而鋼請您安心選購,付款及運動全程保密!

Piaci folyamatok, pénztári hozamok 2022.

A 2022-es évben nem volt olyan nyugdíjpénztári portfólió, amelyik reálhozamot ért volna el. Az MNB által nyilvántartott és elérhető adatok szerint a legkevésbé kockázatos portfóliók kivételével jóformán az összes portfólió mínuszban zárt, miután tavaly mind az államkötvények, mind pedig a tőzsdei részvények árfolyama esett. Az MNB adatai alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak szeptember végéig 187,33 milliárd forintos nem realizált eredménycsökkenést szenvedtek el, amit azóta valamelyest korrigált a piac. (a bank360 elemzése alapján)

A nagyobb kötvénysúllyal rendelkező portfóliók gyenge teljesítményének hátterében elsősorban az infláció és a jegybanki alapkamat emelkedése áll. A megugrott inflációra válaszul a jegybank monetáris politikáját szigorítva, folyamatos kamatemelésbe kezdett, ezzel ellensúlyozva az infláció mértékét.

Fontos tudni, hogy a hosszabb lejáratú (több éves) állampapírokon is keletkezhetnek rövid távú, rövid periódusra vonatkozó, éven belüli piaci értékcsökkenések, azonban a Pénztár ezeknek az értékpapíroknak a lejáratukat megelőző piaci értékesítésével realizálja az időszakos veszteségeket. Tehát ez valójában mindaddig egy virtuális veszteség, míg valamilyen szolgáltatási formát nem igényel a pénztártag, ami pénzmozgással jár (ami lehet pl. pénzfelvétel, vagy csak egy portfolió váltási igény). A legtöbb, alacsony kockázatú – legalább 75 százalékban állampapírokat vagy bankbetéteket tartó – portfóliók is rosszul zárták az évet, aminek a hátterében az áll, hogy a portfóliókban tartott államkötvények piaci értéke 2022-ben csökkent, a hosszú kötvények 15-20 százalékos mínuszban álltak az év végén.

A jegybanki kamatemelések hatására a hozamvárakozások nőnek és ez a korábban alacsonyabb lejárati kamaton megvásárolt kötvények árfolyamára negatív hatást gyakorol. Ezek a hatások a nyugdíjpénztári megtakarításokat is érintik. Rövidtávon ez negatív hatással van az olyan portfóliók hozamára, amik összetételüket tekintve jelentős részben tartalmaznak kötvényeket, miközben hosszabb távon akár magasabb hozam lehetőségét vetíti előre azzal, hogy a lejáró papírok helyet magasabb lejárati kamatú papírokat tud vásárolni a pénztár.

Fontos megjegyeznünk, hogy árfolyammozgások folyamatosan jellemzik a befektetési portfóliókat hisz az árfolyam eredményessége soha nem egy lineárisan emelkedő egyenessel, hanem egy folyamatosan ingadozó, de hosszútávon emelkedő tendenciát mutató grafikonnal határozható meg. Az elmúlt 15-20 év során eddig is voltak kedvezőtlen időszakok, azonban a 15-20 év átlagában jó eredményt sikerült a Pénztárnak elérnie.

Következmények – következtetések:

 • A jelenlegihez hasonló eszközérték-ingadozások egy olyan hosszú távú befektetés esetén, mint a nyugdíjpénztári megtakarítás, természetesek. Ugyanakkor a történelmi tapasztalat azt mutatja számunkra, hogy az esetleges csökkenések hosszú távon korrigálják magukat.
  • A korrekció első jele megfigyelhető volt 2022 utolsó negyedévében, már pozitívabb eredményeket hozott a szektor, jelentősen javítva az éves hozamokat. Ez a trend 2023 első heteiben is tapasztalható, amelyből úgy látjuk, hogy megkezdődött a visszarendeződés.
  • Ezt igazolja, hogy az MNB adatai alapján szinte valamennyi itthon elérhető nyugdíjpénztári portfolió 15 vagy 20 éves időtávon is pozitív hozamokat tudhat magáénak.
 • Fontos tehát külön hangsúlyozni, hogy a korábbi tapasztalatokból kiindulva hosszú távú szemléletre van szükség, hiszen a múltban az egy-egy gyengébb időszak veszteségét a későbbi évek pozitív eredménye korrigálta.
 • Azok a pénztártagok, akik nem várnak ki és felveszik a megtakarításaikat, a jelenlegi árfolyamveszteséget fogják realizálni, emellett a felvett összeg után adófizetési kötelezettsége is keletkezhet.
 • A rendszeres befizetés folytatására jó alkalom ez az időszak is, hiszen az alacsonyabb árfolyam jó beszállási pont, a korrekció szakaszában befizetett összeg intenzívebben gyarapodik a nyugdíjszámlán.
 • 15-20 éves távon a pénztárak infláció feletti hozama 2-4 százalék. 2008-ban és 2018 után is pár éven belül kiváló hozammal zártak a pénztárak, tehát van tér a pénztárak növekedése előtt.

Arra bíztatunk minden pénztártagot, hogy őrizze meg nyugdíjcélú befektetéseit, hiszen amennyiben megszűntetik azt, az átmeneti árfolyamcsökkenésből adódó veszteséget realizálják. Továbbra is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások hosszútávra szólnak, így a hozamokat is érdemes hosszabb, 15-20 éves időtávban nézni.

 • A jelenlegi helyzetben nem javasoljuk a portfolióváltást, ugyanakkor ez minden esetben a pénztártag saját döntése, amelyet a kockázatok, és saját szempontjainak figyelembevételével kell meghoznia. Abban az esetben érdemes megfontolni a váltást:
  • ha más eszközösszetétel következő időszaki növekedésében jobban bízik, ha
  • átmenetileg kisebb kockázattal járó portfóliót választana, amíg a piaci folyamatok ismét kiszámíthatóbbá válnak
 • A jelenlegi, nyugdíjpénztári portfolió árfolyam-állások elsősorban a világgazdasági helyzet elmúlt másfél évben tapasztalható bizonytalanságainak tudható be. Ugyanakkor már 2022 utolsó negyedévében láthatóak voltak a kedvező piaci fordulat első jelei.
 • Az állampapír-piaci helyzet és az infláció mértéke valamennyi pénztár portfolióját érintette. A pénztárak befektetési eredménye nehezen összehasonlítható, nagyban függ az egyes portfóliók eszközösszetételén. A néhány százalék hozamkülönbség 2022-ben csak egy pillanatkép, az adott évre vonatkozik, a korábbi évek, illetve a jövőbeni befektetésekre vonatkozóan nem ad hiteles képet. Egy pénztárváltás helyett érdemes a jelenlegi pénztár által kínált portfóliókat alaposan tanulmányozni, és azok közül választani.
 • Amennyiben a pénztártag hozzányúl befektetéseihez realizálja az átmeneti árfolyam-esésből eredő átmeneti veszteséget. Emellett a felvett összeg után adófizetési kötelezettsége is keletkezhet.
 • Amennyiben élethelyzete engedi, minden pénztártagnak azt javasoljuk, hogy kamatoztassa tovább nyugdíjcélú befektetéseit, és ne realizálja az esetleges negatív árfolyam-értéket. A múltbéli tapasztalatok alapján az egy-egy gyengébb időszak veszteségeit a későbbi évek pozitív eredményei korrigálják.

Kérjük, hogy megfontoltan hozza meg döntését a veszteség minimalizálásával, ezért figyelmesen olvassa el tájékoztatónkat és mielőtt dönt, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

 

Bizalom Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsa