出貨包裝使用表面無任何印刷的紙箱,無任何字樣或圖案,無法看出內容物。購買威而鋼請您安心選購,付款及運動全程保密!

Hírek

                      Pénztári egyenleggel, negatív hozammal kapcsolatos tájékoztatás

 Sokan aggódva figyelik egyéni számlájuk alakulását, vagy fejezik ki felháborodásukat a negatív hozamok láttán a szolgáltatások igénybe vételekor, ezért a következőkről szeretnénk tájékoztatni Tisztelt Pénztártagjainkat.  „Az én pénzem” internetes portál 2022. augusztus 15-i cikkéből idézünk pár gondolatot. (https://www.azenpenzem.hu/cikkek/hatalmas-a-veszteseg-a-nyugdijpenztaraknal-kilepjek/8788/)

A következőkben vázolt hatások, megállapítások általában minden, – így a Bizalom önkéntes nyugdíjpénztárra is – portfóliók szerint különböző mértékben, de nagyobbrészt jellemzők. A 2021-22 években kialakult kedvezőtlen hatások, az orosz-ukrán háború, az emelkedő gabona- és szénhidrogén árak, a tovább emelkedő infláció miatti aggodalmak, és ez utóbbira adott monetáris politikai válaszok (kamatemelések) mind mélyrepülésbe taszították a tőzsdéket. Bár az önkéntes nyugdíjpénztárak portfóliójában meglehetősen kevés a részvény (legfeljebb a legdinamikusabbakéban van nagyobb hányad), a nagyobb részvény kitettséggel rendelkező portfóliók esetében is jelentős a veszteség.

A portfóliók legnagyobb részben persze jellemzően magyar állampapírokat tartanak a pénztárak. Az állampapír-piacon már második éve masszív hozamemelkedésnek lehetünk tanúi. Vagyis a portfólióba frissen bekerülő újabb és újabb állampapírok egyre többet hoznak, azonban a már korábban vásároltak árfolyama – a hozamemelkedés miatt – jelentősen esik. És ez okozza most a veszteséget. Mivel az állampapírok lejáratakor az állam ki fogja fizetni a névértéket, és amelyik kamatozó papír, annak a kamatát is, így akkora ezek vesztesége már eltűnik. A portfólióban lévő állampapíroknak viszont addig csökken az árfolyama (a piac értékelése szerint), amíg tart a hozamemelkedés az állampapír-piacon. Márpedig az infláció emelkedésével ez még nőni fog egészen a tetőzésig, és utána jön csak a fordulat. Akkor viszont nyereségessé válnak majd ezek a portfóliók. Erre a fordulatra viszont még várni kell.

A részvény túlsúlyos portfóliókon elszenvedett veszteségeket a részvények mélyrepülése is sújtja. Csakhogy, ha valaki most kiszáll ezekből (portfoliót vagy pénztárat vált, kiveszi a megtakarított pénzét), akkor az eddig papíron elszenvedett veszteséget realizálja, azaz rögtön forintosítja. Így aztán esélye sincs arra, hogy majd visszanyerje a bukást, amikor fordulat jön a piacokon. Azt persze nem lehet megmondani, hogy ez mikor következik be, sőt, a világgazdaságban várható recesszió további veszteségeket vetít előre. Mégis azt gondoljuk, hogy mivel ezek igencsak hosszútávú befektetések (a részvénybefektetés is az, a nyugdíj pedig még inkább), érdemes kitartani és kivárni a kedvező fordulatot.

A nyugdíj-megtakarítás nem rövidtávra szól. Nyugdíjcélú megtakarításokat általában 15-20 évre kötünk, nem rövidtávra. Éppen ezért ebben az időszakban benne vannak az átmeneti veszteségek, és valójában csak a hosszútávú hozamok számítanak. Nem véletlen, hogy minden évben közzé kell tenni az éves hozamokat, de a 10 és 15 éves hozamokat is meg kell jelentetni, és a hosszútávú teljesítményeket kell összehasonlítani. Érdemes tehát kitartaniuk a tagoknak, még akkor is, ha fáj negatív hozamokat nézegetni. Ha pedig valaki ki szeretné venni a pénzét, akkor nemcsak a veszteségét forintosítja most, hanem kemény adóvonzata is van a pénz kivonásának.  Bízunk benne, hogy a negatív piaci trendek után jelentősen megfordulnak a hozamok. Ennek a pontos dátuma sajnos nem ismert.

A nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos további friss információkért kérem, keresse fel az alábbi független tájékoztatást és elemzést:

https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/mnb-nyugdijpenztarak-eredmenye-portfoliok-hozamok-veszteseg-arfolyam-tozsde.763924.html?fbclid=IwAR3NKS78DUQWh1dF3NEWgtgGN0v_QK2v_oeM0KbrVex88lwz2_SB0rfoNpo

Bizalom Önkéntes Nyugdíjpénztár